Kawa ziarnista

Czy kawa ziarnista jest lepsza?

Miłośnicy kawy często spierają się, który rodzaj ma najmocniejszy aromat i zniewala smakiem. Kaw na rynku jest mnóstwo, a i sposobów parzenia nie brakuje. Skończyły się też czasy, w których spożywało się jedynie małą czarną do podwieczorku – aktualnie kawy są orzechowe, waniliowe, z nutą kokosa, pomarańczy, imbiru, cynamonu, a smaków stale przybywa. Nie ważne, czy Twoja kawa ma mieć delikatną piankę z mleka, być stuprocentowo czarna i bardziej gorzka, czy też dosłodzisz ją, a górę udekorujesz bitą śmietaną i kawałkami czekolady, warto wybrać kawę, która sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją.

Silniejszy smak?

Wiele osób preferujących kawę ziarnistą mówi, że ma ona po prostu intensywniejszy zapach oraz lepszy smak. Przechowywanie jej jest dużo łatwiejsze niż mielonej i nie ma obawy, że aromat po prostu zwietrzeje, o ile pojemnik jest szczelny i nie dostaje się do niego światło. Mielenie kawy (jeśli robi się to w odpowiedni sposób) wyzwala z niej natomiast wszystkie te zamknięte smaki i aromaty. Warto próbować różnych rodzajów kawy ziarnistej, gdyż także tutaj świeżość i kraj pochodzenia odgrywają dużą rolę.

Dobry sprzęt jest niezbędny

Kawa mielona to opcja dla bardziej zabieganych i nieposiadających narzędzia, które umożliwi rozdrobnienie ziaren przed parzeniem. Kawa ziarnista wymaga sprzętu dobrej jakości, który wydobędzie z niej wszystko, co najlepsze i wypełni cały nasz dom świeżym i pobudzającym aromatem. Mimo że cały proces przygotowania kawy do zaparzenia jest nieco dłuższy, naprawdę jest to czas warty poświęcenia ze względu na późniejsze doznania smakowe.

Kwestia gustu

Niektórzy stwierdzą, że mimo swoich zalet kawa w ziarnach jest mało praktyczna i lepiej zdecydować się na dokładnie zmieloną wersję. Jednak pamiętać należy, że wtedy nie mamy pewności, czy kawa całkowicie składa się ze zmielonych ziaren, czy też nie zawiera innych domieszek, takich jak zmielony groch. Także aromat po prostu nie będzie taki sam, co jest chyba najbardziej zauważalną różnicą między tymi dwoma rodzajami kawy. Dobrym rozwiązaniem jest także zakup zarówno jednej, jak i drugiej kawy i w dni, kiedy brakuje czasu, używać gotowej mielonej, a np. w weekendy czy popołudniami delektować się smakiem świeżo mielonych w młynku ziaren.

Kawa ziarnista ma wielu zwolenników i nie można się temu dziwić. Jeśli jeszcze nie spróbowałeś wykonać procesu mielenia w domu, nie wiesz, jak cudowny może okazać się to proces. Warto spróbować porównać ze sobą dwa rodzaje kaw – ziarnistą i mieloną, aby później móc dokonać najlepszego dla siebie wyboru i móc cieszyć się maksymalnie smakiem i aromatem.

 

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *